Search
  • FlyFri 2020

Mine børn skal ikke se verden

Det seneste årti har vi levet en global hverdag. Vi har ikke længere kun en forståelse og orientering mod det lokale, nationale eller internationale. Nogle mener, at den globale virkelighed har gjort verden større. Andre mener, at verden er blevet mindre. Det er egentlig lige vidt om verden er blevet større eller mindre, forståelsen er den samme: ”at vores verdenssyn strækkes ud til hele verden”.


Vores forståelse af at kommunikere med andre er blevet til kommunikation med hele verden og ikke blot lokalt, nationalt eller internationalt. På samme måde er vores forståelse af ferie ikke længere lokal, national eller international. Vi har i dag bildt os ind at og fået en forståelse af ”ferie” som værende det samme som at ”rejse globalt”. Vi vil se hele verden, før vi har fået nok. Vi er også af den overbevisning, at vi har krav på at få nok. Vi har med det globale syn en forståelse af, at hele verden tilhører os. Vi må derfor rundt og se og opleve hele verden, som var det vores egen lille baghave.


På den ene side er det globale syn det helt rigtige perspektiv, når vi tager klimabrillerne på, for hele verden er vores lille baghave og påvirker os, som var det vores baghave. Desværre så har alt for mange af os stadig kun de globale briller på i forhold til, hvad vi synes, at vi har krav på. Som om vi ejer hele verden. Vi ejer bare ikke jordkloden.


Planeten er ikke vores ejendel.


Vi er kun på besøg. De fleste af os har en forståelse af, at når vi er på besøg, så bør vi opføre os ordentligt. Netop den opfattelse har hjulpet mig til at forstå, at jeg må være med til at passe på vores planet. Opfører jeg mig pænt og tager vare på vores planet, mens jeg er her, så er der større sandsynlighed for at mine børn og deres (kommende) børn også mulighed for at være på besøg. 

Mine to drenge er kun 3 år nu, og jeg føler allerede, at jeg er bagud i forhold til at klæde dem bedst muligt på til deres fremtid. Jeg gør, hvad jeg kan for at få ændret madvaner til mere grønne vaner og kalder fx plantefarsen for kødsovs, hvilken mine børn i øvrigt er langt gladere for end den oprindelige kødsovs.


Vi har tidligere fløjet helt til Afrika for at besøge bedsteforældrene, der bor helt dernede, og drengene har allerede taget til sig, at det er sjovt og nemt at flyve. Jeg er dog blevet klimaklogere og forklarer dem i dag, at vi ikke længere flyver, da flyvemaskinerne ødelægger luften. Vi skal nemlig bruge luften til at trække vejret forklarer jeg dem. De ved også i dag, at træerne laver luft, og at vi derfor skal passe på træerne. De har efterhånden hørt det så mange gange, at de selv kan sige det og ved, at det er vigtigt. Så selvom det er spændende med flyverne på himlen, så ved de, at de er dårlige for os.


Nogle vil måske påpege at det, at jeg har fået børn er skidt for klimaet. Det er korrekt i det umiddelbare store regnskab. For mig har det dog gjort mig endnu mere bevidst og handlekraftig på, at bæredygtig adfærd og formidling af værdien heri, er det, der står øverst på min to-do liste. Jeg bliver gennem dannelse af mine børn dag for dag mere bevidst om, hvad der er vigtigst for os som mennesker. Mine børn skal derfor som en del af deres dannelse ikke se verden. De skal derimod forstå verden. Forstå, hvad der er godt for dem selv og den globale verden, vi alle lever i.


Kristine Roug


117 views1 comment